przez Yatsu » 16 cze 2013, o 08:57
Nie wiem ile razy mam Ci to napisać żebyś zrozumiał. Co do dostępu do bazy. Forum go ma, portal też, a ich mody tym bardziej dlaczego w takim razie zainstalowałeś mchata na forum? Wystarczy, że wykorzystasz funkcje łączenia się z bazą danych od forum lub od portalu albo samemu zabezpieczysz połączenie. Nie ma w tym nic niebezpiecznego chyba, że sam wyświetlisz dane dostępu. Jakbyś przeczytał to co napisałem to byś zrozumiał, że nikt nie ma dostępu do Twojej bazy danych, a przy użyciu crona nie potrzeba człowieka, który raz na jakiś czas by w to klikał. Identyczny efekt otrzymasz modyfikując dodawanie newsów na portalu, aby po jego dodaniu modyfikowany był plik .txt A wszystko to dzięki temu, że postronny user, a nawet Ty jako administrator otrzyma przetworzony gotowy skrypt w pliku .txt wyświetlany na stronie przez js. Do niczego innego mieć dostępu nie będzie. Ba, nawet nie będzie wiedział, który plik .php odpowiada za tworzenie tego kodu.
Ostatni raz odwołam się do twojego "niuchania". Korzystając z funkcji łączenia się z bazą od phpbb3, czy od portalu otrzymasz taki efekt, jakby samo forum się z nią łączyło. Innymi słowy to równie niebezpieczne co korzystanie z gotowego już skryptu phpBB3. Powiedziałbym nawet, że bezpieczniejsze. bo nikt nie zna struktury Twojego kodu, nazwy pliku, a co więcej, nie wie że on istnieje. Dlaczego jeszcze jest to bezpieczniejsze? Bo nie ma na niego napisanych exploitów gotowych do wykorzystania i zdobycia dostępu do bazy danych forum przy minimalnym nakładzie sił, a wydaje mi się że nie ślęczysz codziennie na trackerach i nie szukasz sposobów ich załatania. Nadal wydaje Ci się to niebezpieczne? W sumie to i tak nieistotne bo wątpię, żeby istniało wiele forów zainteresowanych pakowaniem w swój design czyichś reklam.
Galactik-Rev PBF, Hybryda gry pbf i via www o tematyce managerskiej w świecie Galactik Football,